Restauranghögskolan lanserar svensk mat


Studenter från Restauranghögskolan vid Umeå universitet åker i slutet av maj till Stuttgart i Tyskland för att lansera svensk matkultur. Det är sju avgångsstudenter från gastronomiutbildningen som tillsammans med kockarna Gert Klötzke, adjungerad professor vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet, och Niclas Wahlström, köksmästare på Den Gyldene Freden i Stockholm, som den 25 maj åker till Tyskland för att göra ett gästspel på hotell Maritimé. Där kommer 300 gäster få smaka på ett modernt svenskt smörgåsbord under två kvällar. 60 rätter kommer att dukas fram på en buffé som har svenskt tema på såväl mat som dekor. Terökt ren, havtornströmming, inkokt röding, ripkorv, älgrullader och palt fylld med rökt renstek är några av rätterna som kommer att dukas fram. Mycket av råvarorna är hämtade från Västerbotten och Norrbotten. Gästspelet sker i samarbete med den tyska köksmästarföreningen och ingår i kursen restaurangdrift som avgångsstudenterna läser. NATHALIE NORDHSTRÖM