Arbetsgivare kollar upp jobbsökande på internet


Företagen har blivit mer noggranna med sina rekryteringsprocesser jämfört med hur det såg ut för två år sedan. Det visar en ny undersökning som Stockholms Handelskammare och informationsföretaget Infotorg har gjort. Undersökningen visar att det är fler kandidater till ett jobb som kollas upp och att sökningar på internet och sociala medier används allt oftare vid kontrollerna. Det är nästan hälften av personalcheferna i svenska företag som har varit med om att kandidater har ljugit i sitt CV eller att de har låtit bli att tala om sådant som varit viktigt i en rekryteringsprocess.

Detta är andra gången som Stockholm Handelskammare och Infotorg genomför en enkätundersökning om hur företag handskas med bakgrundskontroller av dem som söker ett jobb. Undersökningen genomfördes mellan den 26 januari och den 12 februari i år. 1404 personer deltog av 5 080 tillfrågade i hela Sverige. Det innebär en svarsfrekvens på 31 procent. 75 procent av dem som svarade var personalchefer eller motsvarande.

16 procent var vd:ar och nio procent hade andra befattningar.73 procent av företagen är verksamma inom den privata sektorn och resten inom den offentliga. Johan Treschow som är ansvarig för ekonomisk analys vid Handelskammaren uppger att dagens tuffa arbetsmarknad bidrar till att det blir fler sökande per jobb. Det gör också att arbetsgivarna blir mer noggranna. Att kandidater ljuger om sina meriter bidrar också till den ökade noggrannheten. Dock är det fortfarande referenser och kontroll av tidigare anställningar som är de vanligaste bakgrundskontrollerna.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com