Arbetsmarknaden stabiliserar sig


Flera tecken visar att arbetsmarknaden har stabiliserat sig. Antalet varsel samt antalet lediga platser som anmäldes till Sveriges arbetsförmedlingar var 4 000 fler än vad som uppgavs under februari förra året. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen. Särskilt stor var uppgången av lediga platser inom verkstadsindustrin och byggnadsverksamhet. I februari uppgick antalet registrerade arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och antalet personer i program med aktivitetsstöd till 436 000 personer.

Det motsvarar 9,5 procent av arbetskraften. Under januari och februari har antalet lediga platser uppgått till nästan 100 000. Det är 30 000 fler än under samma period förra året. Antalet varsel har också minskat betydligt. Förra året anmäldes 55 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen och det var 4 600 personer som varslades om uppsägning. Jämfört med februari i år att innebära det en minskning av 11 400 personer.

Ett bra sätt att prova nya vägar för att öka på chanserna att få ett jobb kan vara nystartsjobb eller arbetspraktik. Praktik går att ha både under en kortare och en längre period. Det var 20 000 personer som deltog in någon form av arbetspraktik. Jämfört med i februari förra året är det en ökning på ungefär 18 000 personer. I februari var det 20 222 arbetssökande som utnyttjade möjligheten att få hjälp med sitt arbetssökande av en extern jobbcoach. 8 196 anlitade någon av Arbetsförmedlingens interna coacher. Även om det är för tidigt att prata om en uppgång tror Arbetsförmedlingen att det värsta är över.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com