Arbetsmarknaden styr inte valet av utbildning


Det är inte alltid som arbetsmarknaden styr valet av utbildning. Under åren 1997 till 2009 bedömde arbetsgivarna att antalet anställda civilingenjörer skulle öka på tre års sikt. Samtidigt visar uppgifter från SCB att intresset för vissa av utbildningens inriktningar har minskat. Till exempel har antalet förstahandssökande till inriktningen energi- och elektroteknik minskat ordentligt sedan 1990-talet. Enligt arbetsgivarna har det varit brist på yrkeserfarna läkare, specialistutbildade sjuksköterskor och veterinärer under större delen av perioden 1997-2009.

Det har även varit brist nyutexaminerade under vissa år. Arbetsgivarna gör bedömningen att antalet anställda som har dessa utbildningar kommer att öka på tre års sikt. Samtidigt har intresset för läkar- och veterinärutbildningen varit stort. Förra hösten fanns det 6,6 förstahandssökande till varje plats på läkarutbildningen. Motsvarande siffra på veterinärutbildningen var 7,2. Tillgången på nyutexaminerade inom det samhällsvetenskapliga området har varit stort under perioden 1997 till 2009.

Dit räknas till exempel jurister, personal- och beteendevetare, samhällsvetare och ekonomer. Det har också funnits en balanserad tillgång av yrkeserfarna. Trots att arbetsmarknaden har varit ganska kärv har det varit stort intresse för utbildningarna inom dessa områden. Rapporten som SCB gjort beskriver arbetsmarknaden för 32 utbildningsgrupper under åren 1997-2009 utifrån Arbetskraftsbarometerns resultat.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com