Billigare att bo i studentkorridor


Sänk skatten för de studenter som bor i korridorsrum. Det vill den rödgröna oppositionen som skriver på DN Debatt att de vill att alla unga som bor i studentkorridorer ska få sänkt hyra. I dagsläget är skatten lika hög för den som bor i ett rum i en studentkorridor som för den som bor i en hyreslägenhet. Avgiften är nästan 1 300 kronor om året för både en stor lägenhet och för ett litet studentrum. Nu ställer sig de rödgröna bakom Boverkets förslag att beskatta varje studentkorridor som en hel bostad. En sådan förändring skulle innebära att studenter kan få nästan 1 000 kronor i sänkt hyra varje år. Bakom debattartikeln står Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP), Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V).

De skriver bland annat att Sverige behöver en ny bostadspolitik med tydliga och starka ambitioner. De vill att bostadsbristen ska mötas genom ökat bostadsbyggande. De vill att bostadsbyggandet ska uppgå till 40 000 bostäder år 2016. En majoritet av lägenheterna ska vara hyresrätter. De rödgröna vill se tre tydliga förbättringar i modellen för fastighetsskatt. För det första vill de att fastighetsskatten för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar ska sänkas från 0,4 till 0,22 procent.

De vill också att de som har villor som är värda över sex miljoner kronor ska få höjd skatt. Det skulle beröra ungefär en procent av alla villor i Sverige. De med små inkomster skulle få sänkt fastighetsskatt. Det sista de vill ändra på är att uppskovsskatten successivt ska tas bort. Det vill de göra för att underlätta på rörligheten på bostadsmarknaden.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com