Cykelstölder är vanligast i högskolestäder


Cykelstölder är vanligast i högskolestäder. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. En internationell jämförande undersökning visar att Sverige tillhör ett av de länder som har högst andel cykelstölder. Om man ser till folkmängden är det vanligast med cykelstölder i Gotlands, Västmanlands och Skåne län. Under förra året anmäldes 66 800 cykelstölder i Sverige. Det är ungefär lika många som året innan.

Av de enskilda egendomsbrotten är det just cykelstölder som är vanligast. Antalet cykelstölder har minskat ända sedan början av 1990-talet. Dock har den minskande trenden börjat plan ut under de senaste åren. Det är svårt att få någon exakt uppfattning om hur många cyklar som stjäls eftersom många cykelstölder aldrig anmäls till polisen. Det som kan spela roll när det gäller anmälningsbenägenheten är försäkringsskyddet och värdet av den stulna cykeln. Antalet anmälningar påverkas av förändrade försäkringsvillkor. Även den faktiska brottsligheten påverkas av förändrade försäkringsvillkor. Hushåll med barn drabbas av cykelstölder i större utsträckning än hushåll utan barn.

Det är också vanligare att cykelstölder sker på allmän plats snarare än att de sker i hemmet. Enligt Brottsförebyggande rådet är det svårt att säga något om de misstänkta gärningsmännen. Det beror på att det finns få misstänkta personer och att många brott förblir ouppklarade. Det finns däremot studier som visar att det finns inslag av både tillfällesbrottslighet och mer organiserad brottslighet. Det är bara i en procent av stölderna som en person kan bindas till brottet.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com