Diskriminerade kvinnor får skadestånd


Lunds universitet betalar ut skadestånd till 24 diskriminerade kvinnor. Universitetet och Elin Sahlin som tillsammans med de andra kvinnorna stämde universitetet har träffat en överenskommelse. Överenskommelsen innebär att Elin Sahlin och de andra 23 kvinnorna ska få 35 000 kronor vardera i skadestånd. Kvinnorna stämde universitetet för olaglig könsdiskriminering efter att män fått förtur till platserna på psykologiutbildningen. Det var Elin Sahlin som först stämde lärosätet för olaglig könsdiskriminering i en grupptalan i november 2009. Därefter har flera kvinnor som var i samma situation anslutit sig till anmälan. Alla 24 hade sökt till psykologiutbildningen hösten 2008 och var med i urvalsgruppen folkhögskolebetyg.

Ur den gruppen var det bara manliga sökande som antogs. Det berodde på att Lunds universitet tillämpade underrepresenterat kön som skiljekriterium när de sökande hade lika meriter. Eftersom det är fler kvinnor som söker till psykologiutbildningen var det männen som fick förtur den gången. Våren 2009 ändrade dock universitetet sin antagningsordning. Nu är det istället högskoleprovet eller intervjuer som är avgörande när flera sökande har lika meriter.

Först därefter kan hänsyn tas till det underrepresenterade könet. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fälldes i december 2009 av Svea hovrätt för olaglig könsdiskriminering efter att ha gjort samma sak vid antagningen till veterinärutbildningen. Domen överklagades inte. Uppgörelsen som träffats mellan Lunds universitet och de 24 kvinnorna är en följd av den domen då rättsläget nu har klarnat.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com