Få mycket påskgodis för pengarna


Nu är påsken här. Det innebär att många kommer att äta och köpa mycket godis under helgen. Som student kan det vara bra att vara prismedveten när man handlar godis att fylla påskäggen med. Dagens Nyheter har undersökt hur man gör för att få mest godis för pengarna. För att ta reda på hur man får mest godis för pengarna köpte de 100 gram av de tio sorter som Karamellkungen förväntade sig att sälja mest av i påsk. Sedan går det att räkna hur många bitar man får för ett visst pris.

Vill man ha så många bitar som möjligt i påskägget ska man satsa på de godisbitar som väger minst. I det här fallet var det godisbönorna som vägde minst. Väljer du däremot crispy bite, chokladdoppad kola, som väger mer får du inte lika många för samma pris. Om du hellre satsar på att fylla ägget så fullt som möjligt för dina pengar är det istället storleken på godisbitarna som har betydelse. Mixat påskskum är ett exempel på godis som väger lite men tar mycket plats. Ahlgrens större bilar är också ett alternativ. När det gäller påsen som du plockar godiset i är det billigare att välja en påse i plast än att välja en påse i papper. En plastpåse väger ungefär hälften av vad en papperspåse gör och därmed blir kostnaden för den också hälften så låg.

Ett hekto godis kan till exempel bestå av 38 godisbönor med fruktsmak. Du går 28 Ahlgrens limousiner på ett hekto. Ett hekto punschpraliner räcker till 26 godisbitar. För samma pris får du 26 dragéägg eller 20 vingummi. Tio och en halv skumkaniner väger ett hekto och det gör också elva röda ferraribilar eller nio chokladtoffeebitar. Nio nougatägg väger också ett hekto och det gör även sju bitar av crisby bite.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com