Högskolan i Jönköping får forskningspengar av Barncancerfonden


Högskolan i Jönköping får 800 000 kronor i forskningsanslag från Barncancerfonden. Det är docent Karin Enskär och professor Mats Granlund vid Hälsohögskolan vid Högskolan i Jönköping som har fått pengarna som ska användas till projektet Hälsa hos barn med cancer.

Det är barn mellan ett och sex år som kommer att beröras i studien. Det finns inte så mycket forskning om personer med cancer i just denna åldersgrupp. I sin studie kommer de bland annat behandla frågan om hur barnens hälsa ser ut med avseende på kroppsstrukturer, kroppsfunktioner, aktivitet, delaktighet, samt miljö- och omgivningsfaktorer.

De kommer också att undersöka hur barnens kropp, aktivitet, delaktighet och miljö förändras under sjukdomens förlopp. Dessutom kommer de att titta på hur barnens kropp, aktivitet, delaktighet och miljö ser ut i jämförelse med friska barn och barn som har diabetes typ ett. Karin Enskär tycker att det känns roligt att Barncancerfonden beviljat medel till deras forskningsprojekt. De hoppas att de genom forskningen ska kunna förbättra vård och behandling så att livet för barn med cancer och deras familjer blir lättare.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com