Högst lön inom yrken med jämn könsfördelning


Om du vill ha hög lön bör du skaffa ett jobb med jämn könssammansättning och hög prestige. Serviceyrken däremot ger låg lön, vill du jobba med service finns det risk för att du hamnar i botten på löneligan. Det visar en avhandling som forskaren Charlotta Magnusson vid Institutet för social forskning vid Göteborgs universitet nyligen har lagt fram.

Avhandlingen visar att de högsta lönerna i Sverige finns inom de yrken där det jobbar ungefär lika många män som kvinnor. Dessa yrken har också hög prestige. Det rör sig om yrken som till exempel jurister, journalister, läkare och gymnasielärare. Arbete inom vård och omsorg är inte lägre värderat än andra yrken, det har heller inte en lägre lönenivå jämfört med andra jämförbara yrken. Däremot har det visat sig att det är positivt för lönen att arbeta inom vård och omsorg.

Även om andelen kvinnor inom yrket inte verkar ha en negativ påverkan på lönenivån finns det fortfarande en tydlig skillnad i lönen mellan män och kvinnor. Det gäller särskilt inom yrken med hög prestige där det kan skilja upp till 32 procent på lönerna. Löneskillnaderna kan till stor del bero på att männen i större utsträckning åker på tjänsteresor, har krav på sig att vara tillgängliga även efter kontorstid och att de har obetalt övertidsarbete. Det är egenskaper som kan vara bra för karriären men som är svåra att kombinera med familjelivet. Därför kan kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden när de får barn. Titeln på avhandlingen är Mind the Gap. Essays on Explanations of Gender Wage Inequality.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com