Halmstad ger utbildning med mycket samverkan


Maskinteknikutbildningen vid Högskolan i Halmstad är den utbildning som är bäst på samverkan. Därefter kommer medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet och maskinteknik vid Högskolan i Dalarna. Det visar årets högskoleranking från Svenskt Näringsliv. Undersökningen visar även vilka utbildningar som ger flest kvalificerade jobb. Det var byggteknik vid Karlstads universitet som hamnade i topp. Därefter kommer byggteknik vid Linköpings universitet samt företagsekonomi vid Linnéuniversitetet. Det är också de utbildningar där man har störst chans att få jobb.

Det bästa internationella utbytet finns vid Högskolan i Jönköping. Det är utbildningarna i nationalekonomi och företagsekonomi som hamnar högt upp på listorna. Nationalekonomi vid Göteborgs universitet ligger också bra till. Högst lön får de som pluggar företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Det ger också bra lön att ha gått industriell ekonomi eller elektroteknik vid Kungliga tekniska högskolan.

I undersökningen omfattas program som ger en examen i något av 40 huvudområden, både på grundnivå och avancerad nivå. När det gäller samverkan är det program i ekonomi, systemvetenskap och teknik/ingenjör som placerar sig överst på rankinglistan. Längst ned finns samhällshällsvetenskapliga program och en del ekonomiprogram. Mindre högskolor som dem i Halmstad, Dalarna och Blekinge är bra på samverkan.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com