Kläder som kan spela musik


Snart kan det bli verklighet att du kan spela musik på dina kläder. Jeannine Han och Dan Riley har tagit fram ett plagg som spelar musik vid beröring. Deras kläder kan göra att det i framtiden blir betydligt lättare för musikband att åka ut på turné. Jeannine Han läser andra året på masterutbildningen för textil- och modedesign på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås och Dan Riley är tekniker. Tillsammans har de tagit fram det aktuella plagget.

Projektet har finansierats av Smart Textiles som nu är inbjudna att visa upp framtidens textilier under temat Funktionellt på Nordiska Museets utställning Modemakt - 300 år av kläder. Nu ska Jeannine Han göra ett examensarbete som går ut på att tillsammans med Dan Riley starta en band där någon eller några av medlemmarna ska ha kostymerna på sig och därmed spela på sig själva.

För Jeannine Han är estetiken viktig och därför har hon lagt ned mycket tid på utveckling av mönstret. Dessutom har hon fått hjälp från Göteborgs remfabrik med att göra repen till kostymen. Projektet kallas Textildesign för en nomad. Motiveringen är att kostymen passar en resande nomad som vill kommunicera med andra nomader. Ljudet beskrivs i nuläget som en harpa men tanken är att nästa steg ska vara att hitta ett sätt att kontrollera musiken. Kostymen består av ett material som har integrerade sensorer. Sensorerna reagerar när någon kommer nära eller vid beröring. Han och Riley hoppas kunna hitta ett sätt som kan göra det enkelt att producera kostymen i framtiden.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com

KALleMARs bild

Låter ju otroligt!