Luleåstudenter bakom Sveriges bränslesnålaste bil


Studenter vid Luleå tekniska universitet har tillverkat Sveriges mest bränslesnåla bil, minibilen Baldos II. Bilen som är röd till färgen har nu testats vid en press- och sponsorträff i Noliahallen i Piteå. Mätningarna som gjordes visade att Baldos II förbrukar motsvarande 0,065 liter bränsle per mil. Den är också godkänd av Svensk Bilprovning vilket innebär att den är godkänd för svenska vägar.

I dagsläget visar testerna att bilen kan köra 15,2 mil på en liter bränsle. Bränsleförbrukningen ökade heller inte nämnvärt när man vid den andra testomgången höjde hastigheten. Bilens förare heter Erica Strömberg och kommer från Arjeplog. Det är Team Baldos vid Luleå tekniska universitet som ligger bakom testet. Teamet består av studenter som går sista året på olika civilingenjörsprogram. Utvecklandet av konceptbilar är en praktisk del av deras utbildning och har gjorts av nya team i flera år.

Team Baldos lyckades bra i tävlingen Shell Eco Marathon i Frankrike 2008. Förra året gick det på grund av krångel med motorn inte lika bra för den röda Baldos. Men teamet fortsatte att utveckla bilen och det var för någon månad sedan som bilen godkändes av både Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation och Svensk Bilprovning. Nästa steg för Team Baldos är att göra klar Baldos II inför nästa upplaga av Shell Eco Marathon. Tävlingen äger rum i början av maj 2010 och den här gången hålls den i Tyskland. Med tanke på resultatet från det senaste bränsletestet förväntas Baldos II klara sig bra i tävlingen.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com