Mycket felaktiga utbetalningar hos a-kassa


Under de senaste tre åren har arbetslöshetskassorna felaktigt betalat ut nästan en halv miljard kronor. Bara under 2008 betalade de felaktigt ut 130 miljoner kronor. Det rapporterar tidningen Metro.

Den största delen av de felaktiga pengarna har betalats tillbaka. Av den halva miljarden som betalades ut felaktigt under tre år återstår det 886 000 kronor som a-kassorna ännu inte fått tillbaka. Varje år tas mellan 30 000 och 40 000 beslut om återkrav och i genomsnitt rör sig varje felaktig utbetalning om lite mindre än 6 000 kronor.

Nu har IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, lämnat över en rapport till regeringen som handlar om hur man kan minska de felaktiga utbetalningarna från a-kassorna. Syftet med det nya förslaget är att förbättra a-kassornas interna kontroll. Tanken är att man ska kunna förhindra misstag och felutbetalningar med hjälp av flera olika datasystem. IAF tycker att det handlar om myndighetsutövning när det gäller kraven om återbetalning. Därför kan a-kassorna från och med den 1 oktober i större utsträckning anlita kronofogden för att driva in skulderna.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com