Påskgodis kan vara okej för tänderna


Påskgodis kan vara helt okej för tänderna. Om man äter det på rätt sätt vill säga. Enligt Folktandvården i Stockholms län är det okej så länge du äter allt i ett nafs. Enligt Folktandvården i Stockholms län äter svenskarna 153 miljoner kilo godis varje år. Det innebär att varje person i genomsnitt sätter i sig 17 kilo godis per år. Påsken är en av de stora godishelgerna och svenskarna beräknas fylla påskäggen med minst 6 000 ton godis. Folktandvården går ut med tips på hur du äter godis på ett sätt som är okej för tänderna.

Tänderna mår bättre om man slänger i sig allt godis i ett nafs än om man går och småäter. Duka fram allt godis på en gång, ät så mycket du vill och ställ sedan in det i skåpet igen. Om det står framme ökar risken för att du går och småäter. Kolan ska man vara extra försiktig med. Den och annan klibbig godis har en förmåga att fräta på tänderna under en lång tid. Därför kan det vara bra att välja godis som inte är så klibbig. En annan viktig faktor är tandborsten. Borsta med flourtandkräm både morgon och kväll.

Det går att känna efter med tungan om tänderna är rena, tungan ska kunna glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Är ytan sträv krävs det att du använder tandborsten och borstar lite mer. Siffran om att svenskarna konsumerar 6 000 ton godis under påsken bygger på antagandet om att vi äter minst dubbelt så mycket godis under påskhelgen som vi gör under en vanlig genomsnittlig vecka då vi i Sverige i genomsnitt äter runt 3 000 ton godis.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com