Rekordmånga sms skickades på julafton


Julen tillhör en av de högtider då det skickas som allra mest sms. Och det verkar som att allt fler väljer att skicka iväg sin julhälsning via mobiltelefonen. Flera mobiloperatörer märkte nämligen av en ökning av sms den här julen. I Telias nät skickades det 23,7 miljoner sms under julaftonen. Det är ett nytt rekord. Enligt Telias årliga julundersökning som görs bland 2 292 svenskar var det 80 procent av befolkningen som bidrog till att det blev ett nytt rekord på sms-skickandet.

Många väljer också att skicka meddelanden med bild och ljud. Bland Telenor Sveriges kunder ökade antalet skickade mms med nästan 60 procent jämfört med julafton förra året. Antalet mms som skickades under julafton från Telenors kunder uppgick till nästan 700 000. Även Tele2 märkte av en rekordökning av mobilhälsningarna. I Tele2s nät skickades det 28,8 miljoner julhälsningar under julaftonen. Det var en ökning med över 28 procent jämfört med julafton förra året. Förra årets rekord låg på 22,5 miljoner sms och året innan var motsvarande siffra 14,7 miljoner. De flesta skickade iväg sina sms mellan klockan 11.00 och 12.00.

Hos Telia skedde det en ökning från 19,8 miljoner sms på julafton förra året till 23,7 miljoner sms på julafton i år. Enligt deras julundersökning skickar minst en tredjedel av svenskarna minst tio sms under julhelgen för att önska god jul. Elva procent framför istället sina julhälsningar genom att ringa. Det är inte långt kvar till en annan högtid som får många att vilja skicka iväg hälsningar via sms. Det är nyårsafton som närmar sig. Det återstår att se om det blir något rekord även då.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com