Sömnen påverkar kvinnors midjemått


Kvinnor som sover lite på nätterna är ofta rundare om magen. De kvinnor som sover mindre än fem och en halv timme om natten är oftare bukfeta. Det visar en studie som har gjorts vid Uppsala universitet. Men det är heller inte bra att sova för mycket. Det skriver Dagens Medicin.

Det är sjuksköterskan och forskaren Jenny Theorell-Haglöw från Uppsala universitet som har kommit med resultaten. Över 7 000 svenska kvinnor, minst 20 år gamla, har svarat på en enkät om hälsa och sömnvanor. Av dem valdes 400 kvinnor ut för en fördjupad bedömning av sömn och sömndjup. Under natten avlästes kvinnornas ögonrörelser, mulskeltonus och EEG med hjälp av så kallad polysomnografi.

Det visade sig att det finns en klar koppling mellan nattsömn och bukfetma. Kvinnorna som sov mindre än fem och en halv timme per natt hade i genomsnitt ett midjemått på 88 centimeter. Det ligger precis på gränsen till central fetma. Men studien visade också att de kvinnor som sov mer än tio och en halv timme per natt i genomsnitt hade ett riskabelt bukomfång på 90 centimeter.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com