Samarbetar när kårobligatoriet avskaffas


Nu ska det bli lättare för Lunds studenter att ta del av studentlivet i Lund. Igår, den 16 februari, skrev kårerna, nationerna och AF, Akademiska Föreningen, ett samarbetsavtal som de har döpt till Studentlund. Bakgrunden till samarbetet är att kårobligatoriet kommer att avskaffas från och med den 1 juli. När det träder i kraft kommer landets studenter istället att ha frivillig medlemskap i kårerna.

Nu väljer de olika organisationerna att samarbeta. Samarbetet innebär att det finns en paketlösning som gör att studenterna får ta del av studentlivet både på nationer, kårer och AF om de blir medlemmar i Studentlund. Ett medlemskap i Studentlund ger tillgång till bland annat utbildningsbevakning, bostäder, nattliv, stipendier, kultur och andra erbjudande som Lunds olika studentorganisationer har att erbjuda.

Det är ännu inte helt bestämt vad ett medlemskap ska kosta men en riktlinje som finns är 300 kronor. Alla studentkårer och nationer förutom Smålands nation, Socialhögskolans studentkår, Lunds doktorandkår och Teknologkåren står bakom avtalet. Samarbetet ses som ett positivt initiativ av både de samarbetande organisationerna och universitetsledningen. Studentlund har även en egen hemsida där de samlar information om studentlivet i Lund. Enligt studenttidningen Lundagård har de 22 organisationerna arbetat i två år för att komma fram till det avtal som skrevs på igår, den 16 februari. Avtalet binder de olika organen till att samarbeta i två år framöver. Därefter ska en utvärdering ske.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com