Samband mellan brott och förhör


Hur mycket minns man av en händelse och kan återge denna i en polisintervju eller ett förhör? Den frågan ställde sig Ulf Holmberg och Kent Madsen. De utförde ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad angående detta. I onsdags, den 18 november, presenterades de första resultaten i den nya studien kring polisförhör. För att representera en bred bild av samhället medverkade 150 försökspersoner mellan 17 och 70 år i experimentet.

Syftet med undersökningen är att ta reda på om det finns något samband mellan vad som händer under intervjutillfället och själva intervjuresultatet. Forskningsprojektet speglar en händelse eller ett brott med tillhörande intervjuer och förhör, både hos polis och domstol.

  • Experimentets fas ett, en exponering där försökspersonerna medverkade i en datorsimulering, genomfördes i februari och mars 2009. I mars och april genomfördes fas två, vilket innebar en intervju om vad som inträffat under fas ett (datorsimuleringen), säger Ulf Holmberg, universitetslektor i psykologi vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

NATHALIE NORDHSTRÖM