SFS efterlyser nyårslöften


Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, frågar i en debattartikel på Corren.se vad Anders Borg och Thomas Östros har för nyårslöften om den högre utbildningen. Klas-Herman Lundgren menar att den högre utbildningen behöver några rejäla nyårslöften inför det år som precis har startat. Bland annat vill han se en höjning av anslagen till grundutbildningskvaliteten i miljardklassen.

Lundgren vill också ha tillräckligt med pengar till ett kvalitetsdrivande studentinflytande. Han tycker att studiemedlet ska höjas med minst 550 kronor i månaden och han vill även att alla planer på studieavgifter inom den svenska högskolan ska slopas. I sin debattartikel skriver Lundgren bland annat att resurserna till lärosätenas grundutbildning inte räcker till. Han menar att partierna vet att det fattas flera miljarder kronor i grundutbildningen och att det nu måste göras något åt saken.

När det gäller studiemedlet hänvisar han till en utredning som visar att studiemedlet borde höjas med 700 kronor och påpekar att regeringen bara ger hälften av det och att det dessutom är studenterna som själva får betala höjningen till 90 procent på grund av ökade avgifter. Lundgren skriver att Sveriges förenade studentkårer inte vill låta studenterna ta baksmällan under ännu en mandatperiod. Därför vill han att den nya regeringen, oavsett hur den ser ut, ska ge ovanstående löften inför kommande mandatperiod. Lundgren tycker att problembilden över ekonomiska reformer är klar. Nu gäller det bara att göra något åt det.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com