Studentkårer hotar att såga ner blommor


Lunds universitets studentkårer hotar med att såga ner magnolior som länge funnits på Universitetsplatsen om inte universitetet tar avstånd från Tobias Krantzs proposition om studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Propositionen kommer att presenteras nästa vecka. Studenterna har sagt i fem år att de ska såga ner de välkända magnoliorna om förslaget går igenom. På måndag den 25 januari är det dags. Om inte Lunds universitet tar avstånd från förslaget genomförs nedsågningen av magnoliorna. Införandet av studieavgifter skulle innebära att studenter från länder utanför EU och EES-området skulle få betala för sina studier vid svenska universitet och högskolor.

Studenterna menar att studieavgifterna skulle slå hårt mot universitetet om förslaget går igenom. De tror att 90 procent av de utomeuropeiska studenterna kan försvinna i så fall.
– Det kommer att bli en dyr reform. När få studenter kommer till Sverige blir intäkterna små, samtidigt som avgifterna kräver en mycket stor och kostsam administration. Samtidigt förlorar vi internationalisering på universitetet, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, i ett pressmeddelande.

Lunds universitets studentkårer vill nu ha ett besked från rektor Per Eriksson. De vill att universitet ska uttala sig mot förslaget och om det ändå går igenom vill de se stipendier till utländska studenter. De vill även att lärosätet ska marknadsföras i andra länder och hoppas på det sättet kunna rädda kvar en del av de utländska studenterna. I ett pressmeddelande skriver de att de menar allvar, om den akademiska friheten ska dö tycker de inte att det finns plats för blommande magnolior.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com