Studentkårer vill ha krissamtal med bostadsministern


Studentkårerna har tröttnat på långa bostadsköer och på att det är svårt för studenter att hitta bostad. Nu bjuder studentkårer i Stockholm, Göteborg, Lund och Uppsala samt Svenska Studentbostadsföreningen, SSBF, in bostadsminister Mats Odell till ett krissamtal. Bakgrunden till krissamtalet är den stora bristen på studentbostäder. Enligt Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, har kötiden för att få ett korridorsrum nästan femdubblats under en treårsperiod.

Till 8 000 studentlägenheter hos Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, har antalet köande ökat från 25 000 till 48 000 på tre år. SSCO hoppas nu att det ska ske snabba politiska åtgärder som kan lösa problemet. På Göteborgs-Postens debattsida skrev Mats Odell att det behöver byggas fler bostäder och att redan befintliga bostäder borde utnyttjas bättre. Han tycker bland annat att universitet och högskolor ska ha rätt att tillhandahålla bostäder för studenter och forskare.

Odell anser också att kommunerna på högskoleorterna ska ta sitt ansvar och tillhandahålla mark för studentbostäder till rimliga priser och han tycker att byggreglerna för studentbostäder ska bli enklare. Ett annat förslag är att avskaffa fastighetsavgiften för studentbostäder. Bättre villkor för andrahandsuthyrning är ytterligare ett förslag som Odell har kommit med. Nicke Grundberg, ordförande för SSCO, utgår gärna från de förslag som Mats Odell har lämnat men han betonar att det är viktigt att man omsätter retoriken i konkret politik.
– Jag föreställer mig att regeringen har ett intresse av att komma vidare i den här frågan i god tid innan valet. Vi har en halv miljon förstagångsväljare och dessutom ett rekordstort antal studenter som i många fall upplever bostadssituationen som avgörande för deras möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden eller skaffa sig en utbildning, säger Nicke Grundberg i ett pressmeddelande.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com