Studiemedlet och fribeloppet ska höjas


Nu har riksdagen fattat beslut om att höja studiemedelsbeloppen. Från och med 2010 kommer studiemedlet att höjas och från och med 2011 höjs även fribeloppet. Studiemedlet kommer att höjas med totalt 431 kronor per studiemånad. Med tanke på att prisbasbeloppet sänks under 2010 kommer höjningen att innebära att en heltidsstudent med fullt studiemedel får 355 kronor mer i månaden. Pengarna delas ut för fyra veckor i taget och inte för en hel månad. Det gör att beloppet som betalas ut kan skilja sig från månadsbeloppet.

Den som läser på heltid och tar både bidrag och lån kommer att få 320 kronor mer per utbetalning. Av de pengarna är den största delen lån. Tolv kronor är bidrag och 308 kronor är lån. Lånebeloppet kommer inte att påverkas för utlandsstuderande. Men studiebidraget kommer att höjas med tolv kronor per fyraveckorsperiod för dem som pluggar på heltid. Riksdagen har även beslutat att fribeloppet ska höjas med ungefär 30 000 kronor från och med 2011.

Då kommer den som läser på heltid att kunna tjäna upp till runt 67 840 kronor under ett kalenderhalvår utan att studiemedlen påverkas. Under 2010 ligger det beloppet på 53 000 kronor.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com