Svenska mästerskapet i snöbollskrig


Svenska mästerskapet i snöbollskrig kommer att äga rum den 20 till 21 februari i Luleå. Sporten som egentligen heter yukigassen är en japansk lagsport. Sporten har spridit sig till bland annat Norge, Finland, Ryssland och Australien. Det var studenter vid Luleå tekniska universitet som tog yukigassen till Sverige. Den första svenska tävlingen ägde rum förra året och arrangerades av studenterna i Luleå. Förra året bildades också ett svenskt landslag i yukigassen, Team LTU, som bestod av studenter från Luleå tekniska universitet.

Det är två lag som tävlar mot varandra i yukigassen. Ett lag består av tio personer, bland dem finns nio spelare och en kapten. Sju spelare är aktiva och de andra två är avbytare. I varje lag ska det finnas minst tre tjejer eller killar. Banan är tio meter bred och 40 meter lång. På banan finns det också sju olika snövallar och varje lag har en flagga på sin planhalva. Spelet går ut på att lagen ska försvara sin flagga samtidigt som de försöker ta motståndarlagets flagga.

Den som blir träffad av en snöboll måste lämna spelplanen. En match spelas tre gånger tre minuter och vinst i två omgångar leder till seger. Om ingen har lyckats ta motståndarlagets flagga vinner det laget som har flest spelare kvar på planen. Det kommer att bli snöbollskrig även den 18 februari. Då arrangeras en campustävling i yukigassen vid Luleå tekniska universitet. Då kommer universitetets fyra campus att göra upp om vilka som är bäst på snö och snöbollskastning. Efter att yukigassen kommit till Sverige har Språkrådet tagit upp ordet yukigassen som ett av decenniets första så kallade nyord.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com