Svenskarna lägger mindre pengar på julklappar


Svenskarna planerar för tredje året i rad att hålla igen på julklappsinköpen. Minskningen sker i alla åldrar och bland både kvinnor och män. Däremot planerar svenskarna inte att dra in på julens övriga kostnader som exempelvis mat och pynt. Det visar den årliga undersökningen som Nordea gör om svenskarnas julplaner.

Undersökningen visar att svenskarna i år planerar att lägga i genomsnitt 2 700 kronor på julklappar och 2 200 kronor på andra saker som hör julen till. Trenden verkar vara att vi hellre lägger pengar på julfirandet i sig än på julklapparna. Jämfört med förra året har julklappspengen minskat med ungefär 200 kronor.

Nordeas tips för att hålla koll på ekonomin i juletider är att göra en noggrann julbudget med ett tak på vad olika saker får kosta. Sedan gäller det att hålla sig till den. Det gäller också att anpassa utgifterna efter inkomsterna. Man ska också undvika att låna pengar för att köpa julklappar. Det brukar inte kännas kul att betala tillbaka pengarna efter julen och det finns troligtvis utgifter som väntar även efter årsskiftet.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com