Svenskt näringsliv kräver krafttag mot ungdomsarbetslösheten


Svenskt Näringsliv kräver nu krafttag mot den eskalerande ungdomsarbetslösheten i Sverige. Näringslivsorganisationen vill sätta jobben för unga i fokus för nästa års valrörelse. – Vi utmanar hela det politiska etablissemanget och fackföreningsrörelsen som inte tar tag i detta problem, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström till Dagens Nyheter.

Inför nästa års riksdagsval börjar de politiska blockens plattformar att ta skepnad. Arbetslösheten kommer bli en av valets stora frågor och nu ger sig Svenskt Näringsliv in i debatten på allvar. Ambitionen är att driva frågan om ungdomsarbetslösheten ända fram till valet. – Mina medlemsföretag känner en stor oro över att 200 000 ungdomar går utan arbete, säger Urban Bäckström till DN.

Organisationen anser att det är ”historiens bästa generation” som just nu förvägras möjligheten att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. – Dagens unga är beresta, språkkunniga, bättre utbildade än vi, datorkunniga och de behärskar sociala medier. Men i varje lågkonjunktur ser vi hur ungdomsarbetslösheten förvärras. Vi kan inte ha det så, säger Urban Bäckström.

På frågan om vilket av de två politiska blocken som har bäst visioner för att få unga i arbete är svaret från näringslivsbossen långt ifrån väntat: – Hittills har varken det blå eller röda laget varit berett att ta rejäla tag.

Markus Hankins markus.hankins@studentis.com