Vill ha lag om personlig integritet på jobbet


Varannan svensk är för en lag om personlig integritet i arbetslivet. Det visar en undersökning om svenskarnas syn på integritet i arbetslivet som TCO presenterar och som är utförd av Novus Opinion.

Resultaten visar att de flesta tycker att övervakningen på jobbet har ökat de senaste åren. Nästan hälften av svenskarna vill införa en lag som ger ett lagstadgat skydd. Undersökningen visar också att mer än hälften inte tycker att arbetsgivaren ska kunna begära ut utdrag ur försäkringskassans register över tidigare sjukfrånvaro och frånvaro på grund av vård av barn.

Ungefär två tredjedelar tycker inte att man ska fråga om en sökande är gravid eller planerar att skaffa barn vid en anställningsintervju. De allra flesta accepterar heller inte övervakning på jobbet utan att det finns angivna ändamål. Enligt undersökningen vill de flesta inte att arbetsgivaren ska ha rätt att drogtesta sina anställda utan att kunna motivera varför de vill göra det. En statlig utredning presenterade i maj 2008 ett förslag till en ny lag om integritetsskydd i arbetslivet.

NATHALIE NORDHSTRÖM nathalie.nordhstrom@studentis.com