Vill locka studenter genom rekordbil


Nu hoppas två piloter från Storbritannien kunna slå sina egna världsrekord med superbilen Bloodhound. Förutom Storbritanniens och Sydafrikas regeringar har de fått med sig 2 410 skolor och 33 universitet i projektet. Det skriver Dagens Industri. Genom att spränga ljudvallen och köra i 1 600 kilometer i timmen hoppas piloterna att de ska öka intresset för ingenjörskonsten. Det är piloterna Richard Noble och Andy Green som har tagit sig an utmaningen. Tanken är att rekordförsöket ska göras i Sydafrika under 2011.

Den brittiska regeringen kom med i projektet redan 2007. Idén om att bygga bilen fanns redan och då föddes även tanken på att bilen kunde hjälpa till att locka fler skolungdomar till ingenjörsutbildningarna. Hittills är det 2 410 skolor och 33 universitet som har valt att ansluta sig till projektet. Målet är att komma upp i en hastighet av 1 600 kilometer i timmen. Föraren Andy Green kommer då att halvligga med fötterna först.

När fordonet accelererar kommer förarens huvud att fyllas med blod och vid inbromsningen finns det risk för att han svimmar eftersom blodet då kommer att åka åt andra hållet. För att få rekordet giltigt måste man köra bilen lika snabbt två gånger. Bilen kommer att vara över 13 meter lång och enligt uppgift ska de slutliga ritningarna vara klara nu. Bilen ska drivas framåt av en motor från ett jetplan samt en raket. Raketen som ger en extra skjuts ska bytas ut efter varje åk. Det beräknas kosta 80 miljoner kronor att göra verklighet av bilen som finns på ritningarna. Därför krävs det att näringslivet sponsrar med pengar för att rekordförsöket ska kunna göras under 2011.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com

Tjilins bild

80 miljoner kronor?!? Kan man inte skänka dessa pengar till nån hjälporg. istället? Låter ju som ett livsfarligt experiment..