I valet och kvalet


Det börjar dra ihop sig. Och förhoppningsvis tar svenska ungdomar sitt ansvar på allvar och går i väg till vallokalerna innan det är för sent. Att vara delaktig i valet är att vara delaktig i sin framtid. Val är sällan enkla men det är bara de som är aktiva som kan sedan kan vara med och ”Tycka till om hur det sedan gick”.

TV4:s partiledardebatt med de sju riksdagspartierna ägde rum i går kväll. Senare fick Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin mötas i "Kvällsöppet" med Lennart Ekdal. Moderaterna har varit positiva till en statsministerduell på lördag. Fredrik Reinfeldt vill gärna att väljarna får en sista chans att ta ställning till de olika alternativen i svensk politik men Mona Sahlin vägrar. Precis som sin företrädare Göran Persson vill hon avsluta valrörelsen i Göteborg och hon vägrar att åka till Stockholm för att kunna vara med på den planerade duellen på kvällen. Igår hörde vi vad de hade att säga om skola och jobb. – Nu växer jobben fram. Det är drag i svensk ekonomi, sade M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Mona Sahlin kontrade med att en rödgrön regering kommer att införa nolltolerans mot ungdomsarbetslösheten och ta bort arbetsgivaravgiften helt för arbetslösa ungdomar. De ska också erbjudas aktivitet från dag ett. – Att ta bort arbetsgivaravgiften är bra. Det har vi redan gjort med våra nystartsjobb, svarade Reinfeldt.

Visst saknar vi den riktiga duellen men i morgon lördag 18 september blir det premiär för ett nytt sorts valprogram – Din nästa statsminister. Fokus på Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin som båda blir intervjuade. Så lördag kväll är sista chansen att ta ställning till valet om du inte redan gjort det.