Akutrum för studenter slut i Umeå


I veckan startade höstterminen för närmare 23 000 universitetsstudenter i Umeå. Och trycket på akutrumsförmedlingen har ökat rejält. Enligt universitetsdirektör Lars Lustig smällde det till i förra veckan och att bristen på boende är ovanligt stor i år.

– Det här är en återkommande händelse varje höst, det är nästan som ett hösttecken, säger Lars Lustig.

Enligt honom verkar årets bostadsbrist också större än tidigare år. undervisningen startade igår på Umeå universitet och många av studenterna har just satt sin fot i stan. Enligt universitets egna beräkningar tror man att omkring 7 000 av de 23 000 som ska plugga där till hösten är helt nya studenter. Många saknar boende

För de som inte hunnit skaffa boende är det tillfälliga, ibland dyra lösningar som gäller. Det senaste dagarna har vi fått rapportern om studenter som bor på vandrarhem, på madrasser på golvet i prästgården i Hörnefors, och i campingstugorna på Nydala. En idrottsanläggning i stan tipsar också om att man kan hyra tält om man behöver boende.

En hypotes som Lars Lustig tar upp är att ovanligt många fått sena erbjudanden och kommit in på dem. Dessutom har ovanligt många studenter sökt till utbildningsprogram - 4 700 antagna programstudenter vilket är elva procent fler än förra hösten.

Men Lars Lustig tror att det kommer att lösa sig inom ett par veckor.

– Jag brukar ibland, lite metaforiskt, likna den här situationen vid ett tunnelbanetåg som kommer in fullastad till T-Centralen i Stockholm i rusningstid. Det är full med folk som ska av och det är fullt av folk som ska på. Det är trångt ett par minuter och de som kliver på får hålla till godo med ståplatser, men redan efter Slussen så har de allra flesta fått en sittplats.

– Ungefär så ser jag på bostadsmarknaden i Umeå, säger universitetsdirektör Lars Lustig.