Professionella idrottares genomsnittliga åldrar


Det krävs ofta både fysisk och mental styrka att utöva idrott på en professionell nivå. Det är därför inte märkligt att genomsnittsåldern har en stor betydelse inom flertalet sporter. I denna artikel kikar vi närmare på den genomsnittliga åldern hos professionella idrottare. Vi kommer rangordna fem olika sporter från den lägsta till den högsta genomsnittsåldern. Vi kommer också bekanta oss med de äldsta och yngsta professionella idrottarna någonsin och kika närmare på deras respektive karriärer.

Gymnastik

Åsikterna bland idrottsexperter går isär vad gäller den lämpliga åldern att starta en elitkarriär inom idrott. Oavsett ens ståndpunkter så kan vi konstatera att genomsnittsåldern hos elitsatsande unga idrottare fortsätter att minska. I detta sammanhang så finner vi den lägsta genomsnittsåldern bland elitgymnaster. Detta är inte märkligt med tanke på att professionell gymnastik sliter enormt på kroppen. Det är vanligt att gymnaster börjar träna mycket tidigt i barndomen och satsar på en professionell karriär redan tidigt i tonåren. På grund av många kroppsskador så tenderar en elitgymnasts karriär att sluta vid en väldigt tidig ålder, ofta kring 20 eller ännu tidigare. Den amerikanska OS-guld medaljören Aly Raisman började till exempel utöva gymnastik redan vid två års ålder och ansågs redan vara ”gammal” veteran när hon avslutade sin professionella karriär vid knappa 25 års ålder.

Fotboll

Fotboll har länge varit en av de mest populära sporterna i Sverige, både vad gäller professionellt utövande och rent publikmässigt. Det är därför inte märkligt att speltips för svenska och internationella fotbollsmatcher har utvecklats till en stark tradition hos det spelglada svenska folket. Genomsnittsåldern bland professionella fotbollsspelare har ökat under senare år. Vid fotbolls VM i Ryssland 2018 var den genomsnittliga åldern bland spelarna cirka 28 år. Tendensen pekar på att genomsnittsåldern fortsätter att öka. Samtidigt så brukar målvakternas genomsnittliga ålder vara högre. Under VM i Ryssland så blev till exempel Egyptens 45-årige målvakt Essem El-Hadary den äldste spelaren i VM:s historia. El-Hadary spelade totalt hela 159 landskamper för Egypten mellan åren 1996 och 2018 innan han beslutade sig för att permanent lägga sina fotbollsskor på hyllan.

Ishockey

Ishockey är en högintensiv sport med stora risker för allvarliga skador. Enligt en kanadensisk studie så toppar en ishockey forward prestationsmässigt vid omkring 28-29 års ålder. Precis som med fotboll så tenderar genomsnittsåldern för målvakter inom ishockey att vara högre. Som alltid så finns det undantag från regeln. Till exempel så kan vi inte låta bli att imponeras av den 49-årige tjeckiske storstjärnan Jaromir Jagr som är fortfarande aktiv som professionell ishockeyspelare.

Ridsport

Ridsport är en klart mindre intensiv idrottsgren än till exempel ishockey. Vi är därför inte överraskade att genomsnittsåldern bland professionella ryttare ligger på omkring 36 år. Ridsport är också en gren som kräver en hög grad av samspel mellan ryttare och häst, något som normalt tar tid att utveckla.

Golf

Golf är en väldigt populär sport i Sverige. Vi håller inte med kritiker som kallar golf för en ”gubbsport”. Å andra sidan så är det ett faktum att golf kräver betydligt mindre fysisk styrka och uthållighet än till exempel gymnastik, ishockey eller fotboll. Som en konsekvens av detta så kan professionella golfare se fram emot en lång karriär ända upp i 40-års åldern. Det finns till och med exempel på framgångsrika golfare som spelar professionellt när de har passerat 50.

Oscar Swan - den äldsta professionella idrottaren i historien

Den svenske lerduveskytten Oscar Swan har världsrekordet som både den äldste guldmedaljören och deltagaren i ett olympiskt spel. Vid 64 års ålder vann Swan guld i OS i Stockholm 1912. Det är värt att notera att hans son Alfred Swan också deltog i samma turnering sida vid sida med sin far. Åtta år senare blev fadern Swan den äldste deltagaren någonsin vid 72 års ålder i OS i den belgiska staden Antwerpen 1920. Swan gick bort år 1927 när han var 79 år gammal. Vi kan inte låta bli att undra vad som var hemligheten bakom Swans imponerande långa karriär som professionell idrottare. En bra fysisk hälsa förklarar säkert en hel del. Men samtidigt så sliter man betydligt mindre på kroppen som lerduveskytt jämfört med andra mer energikrävande sporter som till exempel elitgymnastik. Detta kan förklara varför Swan kunde förbli professionellt aktiv långt efter den genomsnittliga svenska pensionsåldern.

Dimitrios Loundras - den yngsta professionella idrottaren någonsin

Den grekiske gymnasten Dimitrios Loundras är den yngste OS medaljören genom tiderna. Loundras var knappt 11 år gammal när han vann brons i OS i Greklands huvudstad Aten 1896. Senare i livet blev Loundras en högt uppsatt officer i den grekiska flottan. Loundras var den sista överlevande deltagaren från olympiaden 1896 och gick bort 1970.

Slutsats

Det finns ett tydligt sammanband mellan de professionella idrottarnas genomsnittliga ålder och den specifika sportens karaktär. Ju mer fysiskt krävande en idrott är desto lägre blir genomsnittsåldern hos de professionellt utövande idrottarna. Det är därför inte konstigt att den lägsta genomsnittsåldern återfinns i fysiskt högintensiva sporter som gymnastik. Å andra sidan så är genomsnittsåldern betydligt högre bland till exempel golfare och andra lågintensiva sporter.