Boverket har undersökt bostadssituationen


Boverket har gjort en rapport över hur studenternas bostadssituation ser ut på olika orter. Rapporten är ett svar på ett uppdrag från regeringen. Ungdomskullarna har blivit större samtidigt som situationen på arbetsmarknaden försämras vilket genererar fler studenter. På många av de orter som Boverket undersökte tyckte studentkårerna att bostadssituationen var svår vid terminsstarten. Fem orter har haft någon form av akutboende. Speciellt svår var situationen i Stockholm, Göteborg och Lund. Enligt studentkårerna har situationen blivit sämre de senaste åren. Även i Uppsala och Malmö ska situationen vara ansträngd.

Boverket skriver i sin rapport att det finns ett behov av ökad samordning och samarbete när det gäller bostadssituationen. Det ska ske både nationellt, regionalt och lokalt. De vill också ha en effektiv förmedling av bostäder. Att det ska räcka att vända sig till ett ställe när man vill ha en bostad. De vill också se ett aktivt mark- och planarbete från kommunens sida. Det skulle underlätta produktionen av studentbostäder. De vill se fler samarbeten mellan kommun, högskola, bostadsföretag och studentkår.

Boverket anser att behovet av bilplatser inte är lika stort bland studenter. De vill öka effektiviteten inom byggprocessen för att det ska bli billigare att bygga. Boverket har inte lyckats hitta en enskild lösning till bostadsproblemen utan har istället pekat ut flera faktorer som kan förbättra situationen. De vill ge lärosätena rätt att tillhandahålla bostäder. De tycker att fastighetsavgiften för korridorsrum och beskattningen av olika upplåtelseformer ska ses över. De vill också se tillfälliga lösningar vid terminsstarterna. Tillfälliga lösningar vill de även se för de stora ungdomskullarna. De tycker att man ska ändra kravet på avskiljbarhet. En idé från Boverket är också att man ska ta fram en idébok om utformningen av gemensamhetsutrymmen. Ett annat förslag är att man ska utreda alternativa lösningar för hur man kan öka produktionen av studentbostäder.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com