Chalmersstudenter ockuperar bryggeri


För ett par veckor sedan ockuperade ett femtiotal studenter från Chalmers Carlsbergs bryggeri i Falkenberg för att kräva en pipeline mellan bryggeriet och kårhuset. Det handlar om en 50 år gammal tradition. Bakgrunden till ockupationen är att studenterna kräver en pipeline med öl som ska gå mellan bryggeriet i Falkenberg och Chalmers kårhus i Göteborg. Trots att kravet har funnits i 50 år har det bara byggts ungefär två meter pipeline.

– Förhoppningsvis kan vi få en pipeline relativt snart, sa kårordföranden Alexander Westerling till Göteborgs-Posten innan årets förhandlingar skulle starta.
Enligt Göteborgs-Posten var det tio år sedan som studenter från Chalmers manifesterade hos en bryggerijätte senast. Även den gången var det Carlsberg i Falkenberg som fick besök. Det var 1959 som studenterna började kräva att det skulle finnas en pipeline till kårhuset. Då var det dåvarande Pripps som var aktuella. Studentkåren hade köpt en aktie i företaget och framförde sina krav på bolagsstämman varje år.

För ett par veckor sedan var det dags för Chalmersstudenterna att sätta sig i bussen och åka iväg till bryggeriet i Falkenberg. Förutom förhandlingar hann de med lite underhållning i form av musik och balett under dagen. Chalmersbaletten och Allianceorchestret stod för den biten. Studenterna som kommit på besök fick också en rundvandring i bryggerilokalerna. Ockupationen upphävdes senare på eftermiddagen.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com