Rekordmånga söker studiemedel


Rekordmånga sökte studiemedel hos CSN förra året. Ökningen av antalet personer som tar studiemedel på högskolenivå har aldrig varit så hög tidigare. Det har visat sig i CSN:s årsredovisning för 2009. Under förra året var det totalt 444 000 personer som fick studiemedel från CSN. Av dem var 282 000 studenter vid högskolor och universitet. Ökningen av antalet studerande vid högskolor och universitet ökade med åtta procent mellan 2008 och 2009.

Det innebär att antalet studenter har ökat med 20 000 personer på ett år. Den stora ökningen av antalet studenter medförde också en stor ökning av utbetalningar av studiemedel. Under 2009 betalade CSN ut 21 miljarder kronor i studiemedel. Under 2008 betalade de ut 18,7 miljarder kronor. Däremot var det relativt sett färre som valde att ta studielån under 2009. En anledning till det kan vara att många yngre har börjat studera och sökt om studiemedel. Det är oftare yngre som väljer att bara ta bidragsdelen. Den stora ökningen i antalet studiemedelstagare har också medfört högre belastning på CSN och handläggningstiderna har blivit något längre.

CSN uppger att de beslutar om två tredjedelar av alla ansökningar om studiemedel inom en vecka och att det bara är fem av hundra som får vänta mer än tre veckor på sitt beslut. I nuläget är det ungefär 1,4 miljoner personer som har skulder i form av studielån. Det är skulder på sammanlagt 183 miljarder kronor. Inbetalningarna har överskridit det utlånade beloppet tre år i rad. De osäkra fordringarna ligger på 5,7 miljarder kronor på grund av låntagarnas misskötsel med att betala tillbaka sina lån.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com