Rektor för Röda korsets högskola tjänar över en miljon


Rektorn för Röda korsets högskola i Stockholm får över en miljon kronor i lön per år. Den senaste tiden har Röda korset varit ett hett samtalsämne för många. Nu har dn.se dessutom avslöjat att rektorn för Röda korsets högskola har över en miljon kronor i årslön. Rektorn Ann Gardulf har en månadslön som uppgår till 85 300 kronor i månaden. Hon är rektor för en skola som har ungefär 600 studenter och ungefär 50 anställda. Röda korsets högskola utbildar sjuksköterskor på olika nivåer.

Siffrorna kan jämföras med rektorn för Stockholms universitet som tjänar lika mycket men som är rektor för ett lärosäte med 50 000 studenter och 6 300 anställda. Enligt dn.se drivs Röda korsets högskola av stiftelsen Rödakorshemmet som även driver Röda korsets sjukhus. Sjukhuset lades till stora delar ned vid årsskiftet efter att verksamheten hade gått 60 miljoner kronor i förlust sedan år 2003. Röda korset har varit i blåsväder den senaste tiden. Det kom först fram att den förre kommunikationschefen Johan af Donner hade fuskat till sig över fem miljoner kronor av Röda korset och Cancerfonden.

Ordförande Bengt Westerbergs arvode har också varit hett debatterat. Han tjänar 68 500 kronor i månanden. Röda korsets högskola ger både grundutbildning och vidareutbildning av sjuksköterskor. Lärosätet har haft examensrätt för kandidatexamen i omvårdnad sedan 2000 och sedan 2001 har de även examensrätt för specialistsjuksköterskeexamen. Sedan 2005 har skolan även möjlighet att ge magisterexamen i omvårdnad.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com