Var tredje ung kvinna porrsurfar


Det blir allt vanligare att unga tittar på porr på internet. Ökningen är speciellt stor bland unga kvinnor. Det visar en enkätundersökning som Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, har gjort tillsammans med sin kollega Kristian Danebeck. Undersökningen visar att 35 procent av kvinnorna mellan 18 och 24 år konsumerar porr på internet. Motsvarande siffra för män i samma åldrar är 88 procent. Enkäten har bland annat gått ut till alla studenter vid Malmö högskola.

Det gjordes en liknande undersökning 2002 och sedan dess har siffrorna ökat, speciellt bland kvinnorna. Undersökningen som utfördes vid Malmö högskola är en av flera studier i en rapport från Ungdomsstyrelsen. Sydsvenskan berättar om fler resultat som framkommit ur undersökningen Kärlek och sexualitet på internet 2009 som Kristian Danebeck och Sven-Axel Månsson har gjort bland 16- till 25-åringar.

Bland annat framkommer det att fem procent av kvinnorna och 16 procent av männen kan tänka sig att ta betalt för sex. De ungdomar som har lagt ut sexiga bilder på nätet har en inställning som är mer tillåtande och de har oftare tagit emot ersättning för sexuella tjänster. 1,7 procent av kvinnorna och männen mellan 16 och 25 år har sålt sex. Enligt studien tycker 43,3 procent av ungdomarna att det är okej att andra tar emot sex. Undersökningen gjordes bland 2 952 ungdomar mellan 16 och 25 år som fick svara på frågor om sina sexvanor på internet. Studien ingår i Ungdomsstyrelsens enkätundersökning 2009.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com