Chalmersstudenter bygger formulabil


Chalmers Formula Student kommer att tävla i en stor europeisk ingenjörstävling i sommar, Formula Student på Silverstone Circuit. Laget kommer där att tävla i flera olika moment som testar bilens köregenskaper. Laget ska även kunna bevisa att den prototyp som de har byggt går att sälja som en serieproducerad bil med god lönsamhet. Chalmers tekniska högskola började med projektet Chalmers Formula Student för åtta år sedan.

Förra året hamnade laget från Chalmers på 15:e plats av 82 tävlande lag. De blev därmed det bästa svenska Formula-studentlaget av fyra. Chalmers Formula Student är ett projekt och en kurs på Chalmers tekniska högskola. En grupp studenter ska bygga en ensitsig formulabil, från koncept till färdig produkt. Studenterna är själva ansvariga för projektledning, marknadsföring och inköp. Själva byggandet av bilen ansvarar de så klart också för.

I år har studenterna på Chalmers satsat på en bensindriven bil som har en helt ny hjulupphängning som ska ge bästa möjliga köregenskaper. Något annat som är unikt är den elektroniskt låsbara differentialen som har specialutvecklats på Chalmers. Trots hård konkurrens hoppas laget att bilen ska ta dem till en topp tio-placering. Det är studenter från olika utbildningsområden som går ihop och jobbar med projektet. Det ger studenterna bra erfarenheter inför framtiden. Projektet har också på grund av sitt nära samarbete med industrin en bra verklighetsanknytning. Kursen Chalmers Formula Student är på 15 högskolepoäng. Studenterna ska konstruera, bygga och testa en liten formula racer under ett år. Kursen avslutas med tävlingen på Silverstone där de får tävla mot andra universitet.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com