Carin Jämtin blir Årets studentvän


Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, har utsett Carin Jämtin till Årets studentvän 2010. Carin Jämtin är oppositionsborgarråd i Stockholms stad. En stor anledning till att hon fick utmärkelsen är hennes löfte om 3 000 nya studentbostäder under nästa mandatperiod. Hon belönas också för förslaget om att införa ett borgarråd som har ett särskilt ansvar för frågor som är relaterade till studenter och högskola. En motivering är också att Carin Jämtin genomgående har varit lyhörd gentemot studenterna.

SSCO välkomnar att hon fortsätter att lyfta frågan om den högre utbildnings betydelse för kompetensförsörjningen och tillväxten i Stockholmsregionen. Personer som har fått utmärkelsen tidigare är Ulf Adelsohn, Joakim Larsson och Studentskrapan. Priset delas ut på valborgsmässoafton på Sollidens scen i samband med valborgsmässofirandet på Skansen. I ett pressmeddelande skriver SSCO att socialdemokraterna utfärdade ett löfte om 3 000 nya lägenheter i vintras. Det matchas med motsvarande ambitioner bland de andra rödgröna partierna. De berättar även att den borgerliga majoriteten i stadshuset har lovat ett bostadspaket för studenter. Detta ska presenteras senare i vår.

- Förutsättningarna är relativt goda för en blocköverskridande enighet om att större satsningar behövs. Jag tror också att alla partier förr eller senare kommer att enas kring att man på högsta nivå i Stadshuset måste ha en genomtänkt idé för hur Stockholm behandlar sina studenter. Att Stockholm utvecklas till en attraktiv region att studera i är centralt för att vi ska kunna motverka den kommande bristen på högutbildade, säger Nicke Grundberg, ordförande för SSCO, i pressmeddelandet.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com