Unga får hjälp av Sommarjobbsexperten


I sommar kommer Sommarjobbsexperten att hålla öppen för tredje året i rad. Det är TCO-förbunden som genom initiativet FacketFörändras.nu guidar ungdomar genom deras sommarjobb. Många högskolestudenter kommer att passa på att jobba under sommarledigheten. En del av dem kan mötas av tveksamma arbetsvillkor och för en del kan det bli problem att få ut semesterersättning.

Det kan också vara så att någon vill kolla upp lönen inför sommarjobbet. Det är sådana frågor som Sommarjobbsexperten kan svara på.
– Att vara högskolestuderande och ny på arbetsmarknaden är en tuff kombination. Det är viktigt att facket finns, att vi är tillgängliga, där vi verkligen behövs och bistår med våra expertkunskaper, säger Elsa Saboonchi chef för FacketFörändras.nu, i ett pressmeddelande.

Sommarjobbsexperten kommer att hålla öppet fram till den 31 augusti. Där finns personer som kan ge ungdomar råd och stöd via telefon och mail. Ett syfte med Sommarjobbsexperten är att ungdomar ska få hjälp med att slå vakt om sina rättigheter även när det gäller andra saker än att få ut lönen. Elsa Saboonchi nämner att frågorna även kan gälla andra ersättningar som till exempel övertid. De kommer också att jobba med att sprida information om vilka rättigheter och skyldigheter som finns i anslutning till jobbet. De rekommenderar även att man ska kolla upp så att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. De tar emot frågor om i stort sett allt som rör sommarjobbet och det går bra att både ringa och maila. Sommarjobbsexperten är en del av det stora förbundsgemensamma TCO-initiativet Facketförändras.nu som riktar sig till unga mellan 20 och 35 år.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com