Nya kompislägenheter i Lund


NCC ska bygga kompislägenheter till 160 studenter i Lund. Det är Stiftelsen AF-bostäder som har gett NCC Construction Sverige i uppdrag att bygga 77 studentlägenheter intill det gamla Magasinet i Lund. De provar en ny form av studentbostäder, tvårumslägenheter som ska utformas så att de passar perfekt för kompisboende. Hyran ska ligga under 3 000 kronor per student. I anslutning till huset ska det också finnas ett garage som rymmer 270 cyklar.

Ordern är värd 46 miljoner kronor. Det är första gången som AF-bostäder bygger nytt på 15 år. Nu ska de uppföra ett antal nybyggnader under de kommande åren. Kompislägenheterna för studenter blir det första projektet. De flesta lägenheterna kommer att bli tvåor på 36 kvadratmeter. Tanken med lägenheterna är att två kompisar ska kunna bo ihop i dem samtidigt som man kan välja att bo ensam. Rummen blir tio kvadratmeter och resten av ytan blir kök och allrum, toalett och dusch.

Bengt Persson, projektledare på AF Bostäder säger i ett pressmeddelande att det är tänkt att kompislägenheterna ska ersätta två rum med pentry. Den sammanlagda ytan blir mindre när det är två personer som delar på kök och badrum och därför blir också hyran lägre jämfört med ett nybyggt pentryrum. Huset kommer att bli sju våningar och ha tegelfasad. Arkitekturen ligger i linje med hur gamla Magasinet ser ut. De 270 individuella cykelplatserna kommer att räcka både till de som bor i de nya kompislägenheterna och till de som bor i gamla Magasinet. Arbetet kommer att påbörjas i augusti 2010 och man beräknar vara klar i december 2011. Totalt kommer 25 personer att sysselsättas totalt i arbetet, ett 15-tal av dem är anställda hos NCC.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com