Tio vanliga intervjufrågor – så besvarar du dem


Alla som letar efter jobb vill ju bli kallade till intervjuer men många blir väldigt nervösa när de väl kallats. Ett sätt att stilla sin nervositet är att förbereda sig så mycket man kan. Här är några av de vanligaste intervjufrågorna samt förslag på vad du kan svara:

 1. Vill du ha kaffe?
  Intervjuaren vill veta: Om du vill ha kaffe
  Så här svarar du: Tacka ja (om du dricker kaffe naturligtvis)! Det ger er tid att småprata lite innan själva intervjun, vilket i sin tur får stämningen att bli mer avslappnad och du blir förhoppningsvis mindre nervös.

 2. Berätta om dig själv!
  Intervjuaren vill veta: Vad du kan erbjuda företaget – inte vilka favoritband du har eller om du samlar på frimärken.
  Så här svarar du: Se till att ha förberett en kort presentation av dig själv (cirka 3 minuter) och ge en kort beskrivning av din karriär. Fundera på vilka av dina erfarenheter som är viktigast och förklara hur de kan kopplas till jobbet du söker.

 3. Varför har du sökt det här jobbet?
  Intervjuaren vill veta: Vad du har för kunskaper om företaget. Han eller hon vill även veta om du är genuint intresserad av jobbet eller om det bara är ett i mängden.
  Så här svarar du: Vad fick dig att söka dig till det här företaget? Berätta om de positiva faktorerna som spelade in när du skickade iväg din ansökan. Beskriv även de meriter och erfarenheter du har som överensstämmer med det sökta jobbet.

 4. Vilka är dina styrkor?
  Intervjuaren vill veta: Om du passar in på arbetsplatsen och även hur du presenterar dina starka sidor. Ditt svar ger en bild av vilket självförtroende du har.
  Så här svarar du: Nu har du chansen att sälja in dig själv! Se till att ha många svar till hands! Tänk på att fokusera på kompetens som är relevant för tjänsten. Ge gärna exempel på när du haft användning för dina styrkor.

 5. Vilka är dina svagheter?
  Intervjuaren vill veta:Vilken självinsikt du har och hur du passar in på arbetsplatsen.
  Så här svarar du:Var ärlig – det är bättre att visa att du är medveten om dina sämre sidor än att inte känna till dem alls. Välj en svaghet som du har och beskriv hur du arbetar för att förbättra den. Var självsäker och försök att förvandla dina svagheter till styrkor.

 6. Var ser du dig själv om fem år?
  Intervjuaren vill veta: Hur engagerad du är i jobbet och företaget.
  Så här svarar du: Svara ärligt, men undvik att tala om att du vill ha rekryteraren eller vd:ns jobb. Vet du inte vart du vill kan du exempelvis säga: "Jag vet inte exakt var jag är men jag hoppas att de erfarenheter och kunskaper jag bygger upp kommer att hjälpa företaget att nå sina mål".

 7. Varför byter du jobb?
  Intervjuaren vill veta: Hur intresserad är du av tjänsten - söker du dig till ditt nya jobb, eller från ditt gamla?
  Så här svarar du: Även om anledningen är att du hatar ditt jobb eller helt saknar ett och behöver betala dina räkningar – säg inte det. Försök istället att lyfta fram positiva och framåtblickande anledningar till att du slutade: nya möjligheter, en chans att använda dina specialkunskaper eller att rikta in dig mot ett annat arbetsområde. Tala inte illa om dina gamla chefer eller arbetskamrater – det kommer att få rekryteraren att undra om det finns två sidor av myntet, och om du skulle prata illa om det sökta jobbet i efterhand.

 8. Vilka är dina fritidsintressen?
  Intervjuaren vill veta: Vad du är för person privat.
  Så här svarar du: Redovisa de mer allmänna intressena som du har. Ett generellt råd är att undvika politik, religion och annat värdebaserat, du vet inte vad intervjuaren har för åsikter och därför gör du bäst i att vara lite neutral.

 9. Söker du andra jobb för tillfället?
  Intervjuaren vill veta: Hur intressant det här jobbet är för dig, och hur ärlig du är.
  Så här svarar du: Var ärlig men berätta inga detaljer om de andra jobben du söker. Är det här jobbet ditt förstahandsval ska du självklart säga det. Väck inte misstankar om att du hellre skulle vilja jobba någon annanstans.

 10. Har du några frågor till mig?
  Intervjuaren vill veta: Hur insatt du är i företaget och hur intresserad du är av tjänsten.
  Så här svarar du: Ställ minst en fråga! Det visar att du är intresserad av jobbet. Se intervjun som ett tillfälle att skaffa en bild av hur det skulle vara att arbeta på företaget, och om jobbet verkligen är något för dig. Fråga om arbetsuppgifterna eller verksamheten. Men vänta med att tala om lön och förmåner till ett senare tillfälle.