Tips för dig som vill studera utomlands


Sugen på att lämna Sverige och komma ut i den vida världen? Följande är lite tips om hur du kan förbereda dig inför studier utomlands!

Först och främst måste du veta vad, var, hur länge och på vilket sätt du vill studera. Ta reda på vilka länder och skolor har den utbildningen du är intresserad i. Kolla också antagningskraven som gäller för utbildningen. Oftast behöver du skicka in dina betyg, kopia på ditt pass och ett ansökningsformulär.

Tänker du studera inom EU behöver du inget visum men för USA och resten av världen krävs det. Visum kan du ansöka om på landets ambassad.

Innan du ska till utlandet behöver du en utlandsstudieförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om detta för att ha full koll på de villkoren som gäller. Se även till att du har EU-kort om du ska plugga inom EU. Kortet ser till att du får vård på samma villkor som de som bor i landet.

Kontrollera också att passet gäller under den tid du vill studera. Skaffa annars nytt pass i god tid för att slippa en massa onödig krångel.

När du har blivit antagen för din önskade utbildning kan du ansöka om studiemedel från CSN. När man studerar utomlands brukar allt studiemedel komma in på en gång inför varje termin. Därför är det väldigt viktigt att göra en budget för att även kunna överleva samtidigt som du studerar. Tänk på att inte överspendera om du bara beror på studiemedlet.

Sist men inte minst behöver du så klart någonstans att bo under utomlandsstudierna. Oftast erbjuder de flesta skolorna studentboende. Annars är det bäst att söka boende på egen hand innan du ska flytta så att du inte kommer dit och blir hemlös!

Lycka till med er ansökan om utomlandsstudier!