Bröstcancer farligare för unga kvinnor


Bröstcancer är farligare för unga kvinnor. De flesta kvinnor som får bröstcancer överlever. Men sjukdomen är farligare för yngre kvinnor än vad den är för kvinnor i medelåldern. Enligt studier från Karolinska Institutet och Uppsala universitet löper kvinnor som insjuknar i bröstcancer i unga år en betydligt högre risk att dö av sjukdomen. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Forskarna har undersökt uppgifter från ungefär 22 000 kvinnor som fått bröstcancer i Stockholm-Gotland och Uppsala-Örebro sjukvårdperiod mellan 1992 och 2005. Ungefär två procent, 471 personer, av dem var under 35 år när de blev sjuka.

Det innebär att för kvinnor som är i 20-årsåldern eller en bit över 30 år är risken att få bröstcancer liten jämfört med hur det ser ut för kvinnor i andra åldrar. Av alla kvinnor som deltog i studien avled var sjätte på grund av sjukdomen. Bland dem som var under 35 år var det en fjärdedel som avled till följd av sjukdomen. Ofta upptäcks bröstcancern senare bland yngre kvinnor än vad den gör bland äldre kvinnor. Det gör att sjukdomen ofta är i ett mer framskridet och svårbehandlat stadie när den upptäcks.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com