Bra luft i svenska klassrum


I 84 procent av de svenska klassrummen ligger koldioxidhalterna under gränsvärdet för arbetsplatser. Det visar ForskarFredags massexperiment där tusentals elever i Skandinavien har mätt luftkvaliteten i sina klassrum. Det var de svenska skolorna som hade lägst halter av koldioxid i inomhusluften. I Norge var motsvarande siffra 79 procent och i Danmark 44 procent. Koldioxidhalten mäter hur bra ventilering det finns i lokalen.

För höga halter koldioxid i klassrummen kan leda till att elevernas koncentration försämras och även inlärningsförmågan kan påverkas. Mätningarna gjordes mellan den 14 september och den 7 oktober i år i Sverige, Norge och Danmark.

I Sverige genomfördes mätningarna i 238 skolklasser. Eleverna gjorde mätningarna själva vilket gjorde att forskarna fick många mätdata under en kort tidsperiod. Det hade inte varit möjligt om inte eleverna hade gjort mätningarna. Den svenska delen av experimentet samordnades av Vetenskap & Allmänhet. I Danmark var det Dansk Naturvidenskabsfestival som var samordnare och i Norge Forskningsdagene. Projektet skedde med stöd av NordForsk.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com