En av fyra har problem med psykisk ohälsa


En fjärdedel av studenterna vid Uppsala universitet har problem men psykisk ohälsa. Det visar en omfattande enkätundersökning som Uppsala studentkår har gjort. Syftet med undersökningen var att kartlägga vad studenterna vid Uppsala universitet tycker om sin arbetsmiljö. En fjärdedel av dem som blev tillfrågade uppgav att psykisk ohälsa eller stress kan vara ett stort hinder för att lyckas på en kurs. En av orsakerna till att de är missnöjda med arbetsmiljön är att det är brist på lugna platser och platser för avkoppling.

Resultatet av undersökningen har resulterat i en arbetsmiljörapport som nu ligger uppe på Uppsala studentkårs hemsida. Det har också startats en arbetsmiljökampanj och en paneldebatt har hållits om studenternas arbetsmiljö. Enligt Kristina Ekholm som är ordförande för Uppsala studentkår är det inte alltid som studenterna vet om att de har samma rätt till en bra arbetsmiljö som anställda har. Genom rapporten och kampanjen som hölls den 25 mars vill studentkåren vara med och öka medvetenheten kring detta och informera studenterna om vilka rättigheter de har till en värdig studiesituation.

Studentkåren ser oroligt på undersökningens resultat. Det vill säga att en fjärdedel av alla studenter vid Uppsala universitet lider av psykisk ohälsa.
- Detta är naturligtvis mycket oroväckande. Det här är en generell tendens i hela landet sedan flera år tillbaka, det visar tidigare undersökningar från SFS och Arbetslivsinstitutet. Lärosätena har ett stort arbete framför sig med att förbättra arbetsmiljön för studenterna, säger Stella Papasotiriou, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Uppsala studentkår, i ett pressmeddelande.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com