Nyårsraketer kan vara farligt för hörseln


Att fira nyår kan vara farligt för hörseln. Ungdomar som har hörselnedsättningar som de inte vet om tenderar att skydda sig mindre mot höga ljudnivåer än andra. Det gör att de på nyår då det ofta firas med fyrverkerier och hög musik är extra utsatta. Det är knallarna från fyrverkerierna som kan vara skadliga. Enligt Stephen Widén, forskare i psykologi, som ingår i ett forskarteam vid Högskolan Väst är knallen från fyrverkerierna kort och därför hinner inte hjärnan uppfatta hur starkt ljudet är.

Forskargruppen har samarbetat med amerikanska forskare under en längre tid. De har studerat ungdomar och deras risktagande i högljudda miljöer. En studie gjord på 258 amerikanska collegestudenter visar att de som hade problem med tinnitus, ljudöverkänslighet och andra hörselnedsättningar som de visste om tänkte mer på att skydda sin hörsel än dem som inte hade några märkbara problem.

Det upptäcktes också att det fanns en grupp ungdomar som hade hörselnedsättningar utan att veta om det och som inte tänkte lika mycket på att använda hörselskydd. Det har gjorts en mindre pilotstudie i Sverige som pekar på att det sannolikt ser likadant ut här. Forskarna vill nu att ungdomar ska få mer information om hur det är att få tinnitus eller hur det är att inte kunna uppfatta vad andra säger. På det viset kan de få en bättre bild av hur de upptäcker hörselnedsättningar. Forskarna påpekar att det är viktigt att använda hörselskydd när örat utsätts för så höga ljud som fyrverkeriknallarna innebär.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com