Risken för hjärtinfarkt en klassfråga


Risken för hjärtinfarkt är en klassfråga. Personer utan högre utbildning lever oftare på ett sätt som ger ökad risk för hjärtinfarkt. Det är vid en jämförelse mellan tre livsstilsfaktorer som påverkar risken för hjärtinfarkt som det framgår att personer som har en kort utbildning har sämre förutsättningar för en god hjärthälsa jämfört med dem som har gått en eftergymnasial utbildning. Det visar Hjärt- och lungfondens Hjärtinfarktindex 2009.

Hjärtinfarktindex är en sammanställning över tre livsstilsfaktorer som påverkar risken för att drabbas av hjärtinfart. Rökning, regelbunden motion och intag av frukt och grönt är de tre faktorerna som ingår.

Enligt WHO:s bedömning kan man förebygga 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna genom tillräcklig fysisk aktivitet, bättre matvanor och rökstopp. En halvtimmes fysisk aktivitet om dagen ska ha gynnsamma effekter på såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Det finns också flera hjärtsjukdomar som förknippas med lågt intag av frukt och grönt. Ungefär 20 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar sägs bero på rökning.

NATHALIE NORDHSTRÖM nathalie.nordhstrom@studentis.com