Snart går anmälningstiden till högskoleprovet ut


Den 15 februari går anmälningstiden till vårens högskoleprov ut. Vårens prov skrivs lördagen den 10 april. Att göra högskoleprovet kan vara ett sätt att öka chanserna att komma in på den utbildning du vill söka in på. Genom att skriva högskoleprovet placeras du i ytterligare en urvalsgrupp. Har du dessutom ett slutbetyg från gymnasiet eller ett studieomdöme från en folkhögskola är du med och konkurrerar i två urvalsgrupper.

Enligt Studera.nu är det tiotusentals studenter som kommer in på högskola eller universitet tack vare sitt resultat från högskoleprovet. Oftast är det minst en tredjedel av nybörjarplatserna på högskolan som går till dem som har ett resultat från högskoleprovet. Ett undantag är de konstnärliga utbildningarna. Det går att söka på resultatet i fem år. Det innebär att ett prov som görs vårterminen 2010 går att använda fram till höstterminen 2015.

Om du vid ansökningstillfället har flera giltiga resultat är det det bästa resultatet som räknas. Ibland kan det löna sig att göra provet flera gånger, många av dem som skriver provet får bättre resultat andra gången de gör det. Höstens datum för högskoleprovet är den 23 oktober. Sista anmälningsdagen till höstens prov är den 15 september. Högskoleprovet är uppdelat i fem delprov som mäter olika slags kunskaper. Det finns ett delprov för tolkning av diagram, tabeller och kartor. Det finns också ett delprov för engelsk läsförståelse, ett för ordkunskap, ett för läsförståelse samt ett för matematiska och logiska problem.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com

Chalmes bild

Missa inte ansökningsdatumet om ni skall starta på Chalmers i höst. :-)

Om oss Student.se Studier Jobb och Karriär Community Nöjen Våra andra sajter:  
FAQ Copyright © 2010 Studentlya Jobbmarknaden Bloggar Erbjudanden Traineeprograms.com Smartster.se
Allmänna villkor Abovo Media Group AB Kurslitteratur Platsannonser Forum Nöjesguide Yrkesroller.se Smartster.no
Cookies Dir: +46 (0)33 722 00 00 Stipendier Traineeprogram Foton Recept Studentlya.nu Smartster.com
  Mob: +46 (0)704 22 22 01 Uppsatser Yrkesroller Sök Studenter   MVGPlus.se Festivalinfo.se
  Mail: info@abovomedia.com Hälsoskolan       Studentuppsatser.se Abandonia.com
          Studentertyckertill.se Reloaded.org
          Snuttis.se
               

Hitta ett jobb hos LeoVegas