Testa om du är för trött för att köra


Det kan vara farligt att sätta sig framför ratten när man har sovit för lite. Det kan faktiskt vara lika riskfyllt som att köra berusad. Nu finns det ett test på webben där du kan testa om du är tillräckligt pigg för att köra bil eller göra andra saker som kräver koncentration. Det är Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet som tillsammans med tjänstepensionsföretaget Alecta presenterar Vakenhetsprediktorn.

Med verktyget kan du med hjälp av uppgifter om din egen sömn kunna räkna ut när du är för trött för att köra bil. Forskning vid Stressforskningsinstitutet visar att man blir dummare i huvudet av att sova för lite. Det räcker med tre eller fyra dagar med dålig sömn för att beslutsfattandet ska bli sämre. Några nätter med för lite sömn kan motsvara 0,8 promille alkohol. Enligt forskarna finns det också ett samband mellan sömn och psykisk ohälsa.

– En av våra centrala hypoteser är att stressen stör sömnen, vilket ger kraftiga förändringar i den fysiologiska återhämtningen och därför leder till farlig sömnighet, allmän trötthet och en rad ämnesomsättningssjukdomar. Stress eller utbrändhet orsakar sömnproblem, men det omvända sambandet finns också, säger Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet, i ett pressmeddelande.

I den nätbaserade vakenhetsprediktorn kan du uppskatta när under dagen du är som tröttast respektive piggast. Du kan också välja om du vill se den aktuella dagens vakenhetsnivå eller om du vill planera din vakenhetsnivå för ett annat dygn.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com