Unga kvinnor tycker sex är problematiskt


Enligt en avhandling som gjorts vid Sahlgrenska akademin är det många unga kvinnor som upplever sex som något problematiskt. I undersökningen har nästan 500 tjejer mellan 23 och 29 år fått svara på frågor som berör deras sexliv, relationer och deras syn på gynekologbesök.

Av dem som svarade på frågorna var det en femtedel som hade nedsatt sexlust och som tyckte att det var svårt att bli tillfredsställd tillsammans med sin partner. Det var lika många som uppgav att de hade varit med och sexuellt tvång eller andra övergrepp. När det gäller besök hos gynekolog eller barnmorska är det nio av tio unga kvinnor som tycker att det är naturligt att få frågor om sexuella övergrepp. Kvinnor tar ofta prover eller får recept på preventivmedel när de besöker en gynekolog eller barnmorska.

Vid Sahlgrenska akademin menar man nu att det går att göra så mycket mer. Såväl kvinnor som läkare och barnmorskor är överens om att gynekologbesök är ett bra tillfälle till att prata om sexuell hälsa. Trots det är det är sällan som kvinnorna leds in på några djupare diskussioner om sexualitet och relationer.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com